Lente-akkoord: jeugdbeleid

Gisteravond werd ik door de jongeren van Animo uitgenodigd om in de Blompot te komen discussieren over jeugdbeleid met de Ninoofse jongeren. Met veel plezier, en toch een beetje zenuwen, ging ik in op hun uitnodiging.

Het jeugdbeleid dat ik de komende 6 jaar in Ninove wil voeren is gestoeld op 2 algemene principes. Ten eerste willen we alles wat mensen/jongeren samenbrengt stimuleren omdat we weten dat geluk eigenlijk hoofdzakelijk komt van sociale contacten. Anderzijds willen we dat alles doen met zoveel mogelijk inspraak en overleg met de jongeren zelf zodat het beleid als het ware van de jongeren zelf komt en niet van bovenaf wordt opgelegd.

Jongeren samenbrengen willen we de komende jaren doen door:

  • naast de heropening van jeugdhuis Het Uur in Meerbeke de komende jaren ook te gaan voor een extra jeugdhuis in Ninove-centrum, waarbij we op de eerste plaats denken aan de Liberale Kring in de Dreefstraat om dit te realiseren;
  • verdere ondersteuning van jeugdbewegingen via werkingssubsidies en infrastructuursubsidies
  • speeltuintjes/sportveldjes in alle deelgemeenten en wijken
  • speelpleinwerking die er nu is in Ninove en Denderwindeke (georganiseerd door vzw Wenteka) ook proberen organiseren in andere deelgemeenten door private initiatieven te ondersteunen of door een mobiele speelpleinwerking door de stad te organiseren
  • jeugdopbouwwerking voor maatschappelijk kwetsbare jongeren (oa. in omgeving stadspark)
  • speel-o-theek waar men speelgoed kan ontlenen die ook dient als toeleidingsmiddel naar gespecialiseerde hulp om zo tegelijk ook de strijd tegen kinderarmoede op te voeren
  • stimulerend fuifbeleid waarbij:
    • we de Kuip aantrekkelijker maken als fuifzaal
    • in overleg met privé-zaaleigenaars, horeca en buurt problemen (isolatie, brandveiligheid, overlast,…) proberen duurzaam aan te pakken
    • privé-organisaties zoveel mogelijk stimuleren en ondersteunen zodat Ninove gans het jaar door kan bruisen.

Dit alles willen we dus doen met zoveel mogelijk overleg met de jongeren zelf. Dat zal gebeuren via de jeugdraad (die bijvoorbeeld nu aan het nadenken zijn over hoe we de Kuip aantrekkelijker kunnen maken), maar ook op andere manieren. Zo ging ik bij de leiding van alle jeugdbewegingen langs om naar hen te luisteren en te zien wat hun verwachtingen zijn van het nieuwe stadsbestuur. En daarom ook ging ik gisteravond de discussie met de jongeren in de Blompot aan om te zien wat zij van deze plannen vinden en of ze betere ideeën hebben over hoe we Ninove voor jongeren aantrekkelijker kunnen maken.

Ook deze tekst moet in die optiek gelezen worden en is een oproep aan iedereen om zijn of haar mening te geven over hoe het jeugdbeleid in Ninove er de komende jaren zou moeten uitzien. Geef dus zeker je reacties!

2 comments to Lente-akkoord: jeugdbeleid

  • Lieven,

    Ik vind heel wat elementen terug die je inderdaad in een jeugdbeleid zou verwachten. Ik vind het alleen jammer wanneer er enkel gefocust wordt op het sociale (laat ons zeggen: ontmoeting en minderheden).

    Het zou een leuk gegeven zijn mocht in het jeugdbeleid ook werk gemaakt worden van het stimuleren van ondernemerschap. Ik omschrijf dat als volgt: jongeren leren dat geld niet uit de lucht komt gedwarreld en dat ze -in tegenstelling tot wat hun ouders (en de facto ook onze regering) hen inpeperen- niet bang moeten zijn voor om de stap naar een zelfstandige job te zetten.

    Volgens mij moet het te doen zijn om -bijvoorbeeld- een schooloverstijgende wedstrijd voor laatstejaars te organiseren waarbij leerlingen individueel of in groep werken aan een ondernemingsplan en waarbij een jury van zakenlui de ondernemingsplannen beoordeelt.
    Tijdens een finaledag worden bvb. de tien beste ondernemingsplannen uitgelegd en wordt de focus gelegd op de aspecten die steeds terugkeren bij een startup: idee, toepasbaarheid, uitvoerbaarheid, financiering, sterke-zwakte-opportuniteiten-zwaktes, product-prijs-plaats-promotie,…
    Ik denk dat een mooie prijs voor de winnaar in eerste instantie niet mag ontbreken, al is de erkenning van een professionele jury ook al een mooie opsteker.

    Een andere mogelijkheid is om ondernemerschap bij jongeren te stimuleren door andere jongeren (30-minners) aan het woord te laten over hun onderneming, de valkuilen, hun tijdsbesteding,… Het moet m.i. te doen zijn om zulke namiddag voor alle laatstejaars van de scholen in Ninove te organiseren.

    Een combinatie van beide lijkt me nog beter: eerst een paar motiverende sprekers, daarna (al dan niet facultatief) nadenken over een product/dienst en daar dan zelf een ondernemingsplan rond uitwerken.

    Misschien rekent een stad deze zaken niet echt tot hun bevoegdheden, maar volgens mij mag dit er zeker bij gerekend worden.

    • Dag Gerrit, bedankt voor je reactie. Lijkt me een goed voorstel om het ondernemerschap bij jongeren te bevorderen. Ik wil gerust bekijken met de schepenen van economie en onderwijs of we hier een project rond kunnen doen. Zal wel niet voor de eerste maanden zijn, dat begrijp je.
      groeten, lieven

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>