De ocmw’s van Ninove, Erpe-Mere en Haaltert halen met hun nieuw initiatief ‘Het Mobiel Sociaal Huis’ 1 van de 17 plattelandsprojecten van Oost-Vlaanderen binnen. Een absolute meevaller!
Het mobiel sociaal huis werd geprezen om het innoverende karakter. De opzet is nochtans heel basic. We hebben gewoon de rollen omgedraaid en in plaats van de mensen naar ons te laten komen, stappen wij naar hen toe.
Ook al heeft Ninove een iets ruimere stadkern, toch zijn we alle 3 gemeenten met een groot aandeel aan plattelandsbewoners. De oproep van de provincie Oost-Vlaanderen om iets met het platteland te doen, zette ons aan het denken. Niet zonder resultaat blijkt nu.
Het doel van het mobiel sociaal huis is om eenzaamheid en onwetendheid bij senioren te doorbreken. Dit pakken we heel concreet aan. We selecteren de mensen die minstens 75 jaar zijn en schrijven hen aan met de vraag of ze eens iemand op bezoek willen laten komen. We leggen ook heel goed uit wie ze mogen verwachten en sturen een foto van de persoon mee om heel duidelijk te stellen dat dit allemaal officieel is. Natuurlijk zijn de geselecteerden vrij om te kiezen of ze op onze vraag willen ingaan of niet.
Het Mobiel sociaal huis wil dus vooral het aanbod aan hulp- en dienstverlening bekendmaken bij de 75-plussers op hun grondgebied. Het werkt met vrijwilligers die vooraf een opleiding hebben gekregen om sociaal met mensen om te gaan. Ze zijn tevens voorzien van een basiskennis over de bestaande hulp- en dienstverlening in de gemeente. Gewapend met veel enthousiasme en vooral een luisterend oor, leggen ze hun huisbezoeken af.
Het project loopt intussen al een tijdje in Ninove. De reacties van senioren en hun familie of naaste omgeving zijn uitermate positief.
Onze eerste bevindingen na de huisbezoeken:
- Aanvankelijk was er wat drempelvrees bij de geselecteerden. Intussen is er al voldoende mondelinge overlevering dat we soms zelfs spontane aanvragen krijgen.
- We stellen tot onze tevredenheid een grote betrokkenheid en zorg van de mantelzorgers – in het bijzonder de kinderen – voor de senior/ouder vast. Sociale cohesie is nog steeds in de dorpen aanwezig
- Het merendeel van de senioren heeft toch voldoende sociale contacten.
- Veel mensen zijn blij kennis te maken met de mogelijkheden die ze voordien niet kenden. De vraag naar premies en tegemoetkomingen en hulp: verwarmingstoelage, zorgverzekering, vervoer, klusjesdienst, woonzorgcentrum, tegemoetkoming hulp aan bejaarden, ontmoetingscentrum, kort verblijf, dagverzorgingscentrum, personenalarm, blijkt populair te zijn.
- De zorggids, een cadeautje van het project, is een nuttige handleiding voor de senior.
- De coördinator fungeert als aanspreekpunt voor beginnende en komende zorgvragen en volgt op waar echt maatschappelijke dienstverlening nodig is. Dit stemt de senior gerust evenals de mantelzorgers. Het geeft een gunstige invloed op de doorstroming van de hulpvragen.In Erpe – Mere en Haaltert startte het project in september 2015, de zoektocht naar gedreven vrijwilligers loopt volop.
Hierbij een warme oproep:
Wil jij als vrijwilliger aan de slag binnen ons team of ken je iemand die graag wil meewerken binnen het Mobiel Sociaal Huis in Ninove, Erpe-Mere Of Haaltert?
Neem dan contact op met de coördinator van het Project Mobiel Sociaal Huis 0470 31 75 82 , peggy.nys@ocmw.ninove.be
Dit project is niet alleen innoverend voor de streek, het biedt een meerwaarde voor al wie erbij betrokken is en vooral leggen we hier misschien een basis van gemeentegrensoverschrijdend efficiënt werken.
Leave a Reply