Noot vooraf: Het is niet mijn gewoonte om mensen persoonlijk aan te vallen en ik wil daar ook geen gewoonte van maken. Maar dit is zo ver de grenzen van alle fatsoen voorbij dat we na overleg toch beslisten om dit publiek te maken. Hopelijk moet dit in de toekomst niet meer gebeuren.
Na het overlijden van sp.a-gemeenteraadslid André Stevens begin mei kwam een plaatsje vrij in de Raad van Bestuur van de Ninoofse sociale huisvestingsmaatschappij Ninove-Welzijn. Kort na het overlijden van André pikte schepen Van Eeckhout (CD&V) op slinkse wijze het zitje van Stevens in en zette op die manier de familie Stevens, de socialistische beweging en zelfs zijn coalitiepartner VLD een hak. Door dit manoeuvre heeft CD&V immers het overwicht in de Raad van Bestuur en verliest VLD na de stadsdienst openbare werken (AGB DN) ook Ninove-Welzijn aan Van Eeckhout.
Hier het uitgebreide verhaal:
sp.a-gemeenteraadslid André Stevens is al verschillende jaren aandeelhouder van de Ninoofse sociale huisvestingsmaatschappij Ninove-Welzijn. Hij kocht deze aandelen van Hector Viaene, een beroemd Ninoofs socialist, die ze dan weer via de socialistische coöperatieve verkreeg. André zit met deze aandelen uit de socialistische beweging niet enkel in de Algemene Ledenvergadering, maar ook in de Raad van Bestuur van Ninove-Welzijn en kan zo mee het beleid bepalen van deze sociale huisvestingsmaatschappij.
Naast André zijn er nog verschillende andere privé-aandeelhouders, uit zowel katholieke als liberale Ninoofse kringen. Maar de twee grootste aandeelhouders van Ninove-Welzijn, dat zijn de stad Ninove en de provincie die elk ongeveer 45% van de aandelen bezitten.
Volgens de statuten van de vennootschap bestaat de Raad van Bestuur uit 11 leden: 5 leden aangeduid door de Stad Ninove, 1 lid aangeduid door de provincie Oost-Vlaanderen en 5 leden aangeduid uit de privé-aandeelhouders. Een bonte verzameling, grofweg bestaand uit 5 mensen van liberale signatuur, 4 mensen van CD&V signatuur, 1 LDD’er en de sp.a’er André Stevens. Een licht overwicht dus voor de liberalen die samen met André de meerderheid in de Raad van Bestuur hebben.
Maar op 3 mei overlijdt socialist André Stevens. André was een enorm warme persoonlijkheid, alom bekend en geliefd. Een links hart van goud! Gans socialistisch Ninove in rouw en geen haar op ons hoofd dat in die dagen aan Ninove-Welzijn dacht.
Dat was buiten de waard gerekend. Op de eerste Raad van Bestuur na het overlijden (18 mei) bleek er immers iemand als de kippen bij om André’s plaatsje in te pikken. De genaamde Freddy Van Eeckhout, een Okegemse gepensioneerde post-medewerker die tegenwoordig zijn tijd vult in de immobiliën en het Ninoofs schepencollege waar hij als eerste schepen bevoegd is voor, hou je vast, ruimtelijke ordening, patrimonium, cultuurpatrimonium, economische zaken, sociale woningbouw, bevolking, burgerlijke stand, begraafplaatsen, informatie, public relations en landbouw, wist uiteraard dat André was overleden en had enkele privé-aandelen overgekocht van een bevriend CD&V’er. De agenda voor die vergadering van de Raad van Bestuur die wordt opgemaakt door voorzitter Octaaf Van Ongeval (CD&V) en die geruime tijd voor de vergadering wordt opgestuurd, werd zeer vaag gehouden, zodat de andere leden van de Raad van Bestuur totaal uit de lucht vielen toen Van Eeckhout plots aandeelhouder bleek te zijn, en meer nog, er ter zitting plots een brief werd bovengehaald waarin hij zich kandidaat stelde om het vrijgekomen plaatsje van André Stevens in te vullen. Enkele wakkere VLD’ers probeerden de beslissing uit te stellen, onder andere om de andere privé-aandeelhouders zoals de nabestaanden van André ook op de hoogte te brengen en hen de kans te bieden om zich ook kandidaat te stellen. Maar niet iedereen op de Raad van Bestuur bleek even wakker en dus ging de vrije plaats op een schaamteloze manier naar Freddy Van Eeckhout. Hij werd als enige kandidaat aangesteld als bestuurder van Ninove-Welzijn.
Zulke aanstelling door de Raad van Bestuur moet bekrachtigd worden door de Algemene Vergadering, die statutair is vastgelegd op de laatste donderdag van mei om 19u. 26 mei dus. Die vergadering moet statutair trouwens minstens 15 dagen op voorhand worden aangekondigd aan de verschillende aandeelhouders.
Daar hadden de aandeelhouders die intussen gealarmeerd waren door de schandalige praktijken van Van Eeckhout dus de kans om de bekrachtiging van zijn aanstelling niet te stemmen, zodat de andere aandeelhouders, zoals de nabestaanden van André, zich ook konden kandidaat stellen. VLD kon de vergissing van een aantal van hun liberale vrienden in de Raad van Bestuur dus gemakkelijk rechtzetten. De provincievertegenwoordiger in de Algemene Vergadering is immers Caroline De Padt (dochter van) en de stadsvertegenwoordiger Ninoofs VLD-voorzitter Alain Triest. Samen goed voor ongeveer 90% van de stemmen.
Maar de VLD besloot de laatste uren voor de vergadering om toch Freddy Van Eeckhout te steunen en de aanstelling te bekrachtigen in de Algemene Vergadering, ook al is deze niet statutair bij elkaar geroepen (de uitnodiging werd pas op 19 mei verstuurd, dus geen 15 dagen op voorhand, en de vergadering begon al om 18u en dus niet op de statutair voorziene 19u). Op deze manier geeft VLD nu ook het overwicht in Ninove-Welzijn aan CD&V.
Mijn mening over dit triest verhaal: Waar haalt Van Eeckhout het lef vandaan om zo kort na de dood van André politiek voordeel te willen halen uit dit overlijden? Geen greintje respect voor de nabestaanden, en dat voor iemand die bij de vorige verkiezingen campagne voerde met de slogan ‘Respect voor U vandaag en morgen’. Dit is er ver over! Als dat de manier is waarop in Ninove aan politiek gedaan wordt, dan begrijp ik waarom er nog nauwelijks jonge mensen gemotiveerd zijn om zich in te zetten voor de politiek. We overwegen trouwens om te zien of we via de rechtbank de beslissing van de Algemene Vergadering kunnen laten nietig verklaren (omdat niet alle aandeelhouders dezelfde rechten kregen). Al zal dit waarschijnlijk weinig zoden aan de dijk brengen als de VLD bij een volgende Algemene Vergadering dan toch weer gewoon Van Eeckhout achterna holt.
Ik vraag me trouwens af waarom coalitiepartner VLD Van Eeckhout steunt in dit respectloze spelletje. VLD laat zich zo immers voor de zoveelste keer rollen door Van Eeckhout en geeft Ninove-Welzijn in handen van CD&V.
Tot slot: waarom stapt een mens eigenlijk in de politiek? En is dit het allemaal wel waard? Kan je echt niet aan politiek doen zonder dit soort spelletjes?
Natuurlijk is dat schandalig en smerig van Van Eeckhout (CD&V). Zou weer geen kattekop zijn die genoeg heeft aan één jobke i.p.v. werk te maken van zijn bevoegdheden. Dit is geen politiek om op uw laatste regel te antwoorden. In Ninove telt maar één regel voor sommige politici nl. “Voor mij alles en de rest kan stikken”.