OCMW legt krachtlijnen voor 2014-2019 vast

Gisteren (2 december 2013), legde de OCMW-raad de krachtlijnen vast voor haar beleid van de komende 6 jaar.

De plannen

De meest opvallende plannen zijn:

  • De bouw van een dertigtal nieuwe seniorenflats op de vroegere rusthuissite van Denderwindeke
  • De inrichting van 2 ontmoetingscentra voor senioren. Eén centrum in woonzorgcentrum Klateringen (centrum Ninove) en één in de nieuwe flats te Denderwindeke.

Het is voor iedereen duidelijk dat de vergrijzing overal toeneemt. Met deze plannen willen wij alert inspelen op de noden van de toekomst. We willen er zelfs nog wat verder in gaan en ook inzetten op acties om de mensen langer thuis te kunnen laten blijven. Samen met het stadsbestuur en eventueel andere organisaties willen we een heuse vrijwilligerswerking opzetten die onder andere bezoeken aflegt om de noden in al onze wijken en deelgemeenten te detecteren en te beantwoorden.

Naast senioren, hebben ook onze andere doelgroepen nood aan ondersteuning en begeleiding. Daarom wil het OCMW Ninove de komende jaren ook werken aan:

  • samen met de stad de (kinder-)armoede te bestrijden
  • nog meer aandacht schenken aan schuldhulpverlening

De crisis is al lang geen modewoord meer, dagelijks merken we er hier in het OCMW de schrijnende gevolgen van. De realiteit is dat steeds meer mensen het financieel zeer moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, zelfs als ze werken. Studies tonen aan dat 15% van de mensen in armoede leven. Dit moeten we onder ogen durven zien en daarom zetten we de komende 6 jaar in op het bestrijden van armoede en stijgende schuldhulpbehoefte. Hoe?

Door aan de basis te beginnen. Kinderen zo vlug mogelijk uit de armoede halen, maakt hun kansen op een stabieler leven later aanzienlijk groter. Voorbeelden hiervan zijn ondermeer: het sensibiliseren van deelname aan het kleuteronderwijs, het toegankelijk maken van vrije tijd en cultuur via de kansenpas, het ondersteunen van de opvoeding en een stabiele leefwereld  via het Huis van het Kind, het opzetten van een speel-o-theek.

Naast kinderen zijn er ook heel wat gezinnen die kampen met grote problemen. De stijgende vraag om schuldhulpverlening bij onze dienst schuldbemiddeling liegt er niet om. Logisch is dan ook dat we deze werking niet alleen verderzetten maar willen uitdiepen met aandacht voor preventie en nazorg. Preventie onder de vorm van sensibiliseringscampagnes, weerbaarheidscursussen, bewustwording en praktijkcursussen over budgetbeheer. De actie van onze ‘speciale redders’ in het zwembad De Kleine Dender afgelopen zaterdag was al een mooie aanloop. Ook aan nazorg willen we werken om de mensen die na hun begeleiding er weer alleen voor staan, te helpen om niet te hervallen.

  • Activeren van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Werken is een heel belangrijk element als je wil meedraaien in het gewone leven. Niet alleen biedt het financiële stabiliteit, het zorgt ook voor sociale vaardigheden en mentaal welzijn. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheden en talenten om op de reguliere arbeidsmarkt zijn mannetje te kunnen staan. Het is dan ook onze taak als OCMW om voor deze kwetsbare groep arbeidsmogelijkheden te creëren en zo hun integratiekansen veilig te stellen. Een aantal initiatieven zijn: het verhogen van het aantal sociale tewerkstellingsplaatsen beschikbaar gesteld door het OCMW van 23 in 2014 naar 36 in 2019, het samen met de stad opzetten van sociale tewerkstellingsprojecten, het actief toezien op het leren van de Nederlandse taal als voorwaarde voor integratie.

Om al deze dienstverlening en nog meer, voor iedereen gemakkelijk toegankelijk (laagdrempelig) en vooral duidelijk te houden, is duidelijke structuur nodig. Dit willen we via twee initiatieven ontwikkelen:

  • De bouw van een Sociaal Huis (samen met de stad)
  • Het versterken van de participatiekansen voor iedereen, vooral voor maatschappelijk kwetsbaren

Bekendheid van diensten en voorzieningen is een voorwaarde om mensen te kunnen helpen. Je bent niets met een mooie geschenkdoos als niemand weet wat je daar in kan vinden. Er komt dan ook één centrale plaats in Ninove waar de burger terechtkan met alle sociale vragen. Samen met de stad zullen we het Sociaal Huis opzetten in het vroegere bpostgebouw. Naast dit laagdrempelig aanspreekpunt zullen er ook externe diensten zitdagen kunnen houden. We bieden niet alleen een plaats aan waar mensen naartoe kunnen komen, maar we gaan ook actief met informatie naar de mensen toe stappen, vooral dan naar de meest kwetsbaren. Dat zullen we doen in samenwerking met verenigingen waar armen het woord nemen (Teledienst) door onder andere informatieavonden te bieden, vraaggesprekken te organiseren enz. daarnaast moet een sterk uitgebouwd vrijwilligersnetwerk de antenne vormen van informatie-uitwisseling in alle deelgemeenten.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>